Samen leven, samen eten

Eten staat centraal in ons leven.

Niet zo gek, want voedel is iets wat het menselijk lichaam nodig heeft. In dit stuk wil ik echter meer de focus leggen op de andere aspecten van eten; namelijk, verbondenheid of beter gezegd: gewoon lekker samen eten. We zien steeds meer dat diensten en producten gepersonaliseerd worden. Een goed voorbeeld hiervan zijn de populaire streamingsdiensten als Netflix en Disney+. Waar je voorheen samen naar een film of serie ‘moest’ kijken, is dat nu anders. Hoewel dit op het eerste gezicht een positieve verandering lijkt; je kunt namelijk on demand iets kijken wat je leuk vindt, verlies je tegelijkertijd dingen die je voor lief nam.

Lekker op de zaterdagavond naar jouw favoriete programma kijken. Zelf kan ik mij herinneren dat wanneer de Lion King op TV kwam wij thuis met zijn allen weken van te voren voorbereidingen gingen treffen. Snoep? Check! Chips? Check! Oeps, chocolade vergeten. Dan stuurde ik vaak mijn broertje even snel naar de winkel om net voor de start van de film nog even de laatste boodschappen te doen.

Maar wat heeft dit nu met eten te maken hoor ik je al zeggen.

Nou, heel wat! Daar waar je voorheen moest eten wat de pot schaft en je dit met zijn allen aan tafel deed, heb je nu ook food on demand. Groentes met kip vandaag? Hmm, doe mij maar een pizza. Met een simpele druk op de knop kun je tegenwoordig alles bestellen wat jouw hart (of maag) begeert. Maar hoe goed is dit nu eigenlijk?

Zoals ik hierboven al heb aangegeven, staat eten centraal in ons leven. In mijn optiek gaat de liefde van de familie door de maag. Veel maken de fout door te denken dat dit betekent dat het eten altijd perfect of lekker moet smaken. Ik zou zeggen van niet en dat de ervaring als familie belangrijker is. Als kinderen aten wij met zijn allen uit één bord, ongeacht de voorkeur. Het gevolg hiervan? Je eet minder, raakt sneller vol en het versterkt de familiebanden. Heb jij het gevoel dat je maar niet kunt volraken tijdens het avondeten en eten jullie thuis apart? Probeer echt als familie samen te eten (het liefst uit één bord) en eet langzaam.

Ten slotte wil ik eindigen met de volgende boodschap waar je ook als niet-moslim veel lering uit kunt trekken.

Washi ibn Harb reported: They said, “O Messenger of Allah, we eat but we are not filled.” The Prophet, peace and blessings be upon him, said, “Perhaps you eat separately?” They said yes. The Prophet said, “Eat your meals together and mention the name of Allah over it, for you will be blessed in it.”

Samen leven, samen eten.

Najat

Een Reactie Hide Comments

Het is zo waar!! Ik heb jullie nu pas (!!) ontdekt, maar ben helemaal fan!! Jullie hebben me geïnspireerd voor heerlijke gerechten en gezellige avonden aan de eettafel. Niet alleen met het gezin, maar ook met vrienden bij de koffie en thee. Dankjewel!

Laat een bericht achter

Jouw e-mailadres zal niet getoond worden.