Authentiek of niet?

Is het recept dat jij maakt nu wel of niet authentiek? Dit is een vraag die je kunt verwachten wanneer je besluit om een traditioneel gerecht (of wat voor gerecht dan ook) online te delen. De kans bestaat dat je, niet altijd, even plezierige opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgt wanneer je het recept niet maakt zoals deze ‘experts’ zelf gewend zijn.

Wanneer kun je een recept als authentiek beschouwen? Is het überhaupt mogelijk om dit te doen? Hoogstwaarschijnlijk niet. Laat ik de Marokkaanse gerechten er even bij pakken aangezien dit meer in mijn straat ligt. Voor het gemak kiezen we een populair recept. Je raadt het al: couscous. De manier waarop ik dit gerecht bereid, heb ik overgenomen van mijn moeder die het op haar beurt weer van haar moeder heeft geleerd en die weer van haar moeder (ga zo maar door). Terwijl deze recepten continu worden overgeleverd aan de volgende generatie vinden er kleine veranderingen plaats. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat een couscous gerecht er vandaag volledig anders uitziet dan, pak hem beet, 60 jaar geleden.

Maar wat als je buiten de familie kijkt? Hier zien we dat de diversiteit nog groter is. Het kan zijn dat er in een andere regio bepaalde groentes niet worden gebruikt, omdat deze gewoonweg niet beschikbaar zijn. Naast dat een ‘traditioneel’ recept afhankelijk is van de regio kan het seizoen ook weer een effect hebben op de samenstelling. Sommige groentes kunnen alleen in bepaalde periodes geoogst worden.

Zou er een instituut bestaan dat beroep kan doen op eeuwenoude manuscripten om de echtheid van een recept aan te tonen? Vaak is het vertrouwen bij de criticasters, die de authenticiteit van een recept in twijfel trekken, zo groot dat je bijna zou geloven dat het bovenstaande waar is. Nee, het is nagenoeg onmogelijk om de authenticiteit van een specifiek recept te definiëren.

De waarheid is dat de samenstelling van gerechten voortdurend verandert en dat het onmogelijk is om één recept als authentiek te bestempelen. Wees blij dat er verschillen bestaan, want wat zou het toch saai zijn wanneer couscous overal op dezelfde manier gemaakt wordt.

Najat

Laat een bericht achter

Jouw e-mailadres zal niet getoond worden.