Grammen of theelepels?

Ingrediënten afwegen

Het is jullie vast wel opgevallen dat niet iedereen ingrediënten op dezelfde manier afweegt. De één gebruikt theelepels, de ander grammen of misschien wel allebei. Er bestaat (jammer genoeg) geen standaard die door elke receptenontwikkelaar wordt gevolgd. Het is dan ook niet vreemd dat onderlinge verschillen kunnen leiden tot een hoop verwarring, irritatie en mislukte recepten. Zeker als je, net als ik, werkt met allerlei soorten kruiden. Even een voorbeeld, zo kan een extra gram cayennepeper een behoorlijk verschil maken in de smaak van jouw gerecht. Het is ook niet zo dat één theelepel hetzelfde weegt voor elk ingrediënt. Een voorbeeld hiervan is zout en ras el hanout. Een theelepel zout is namelijk twee keer zo zwaar als een theelepel ras el hanout.

Waarom grammen in plaats van theelepels

‘Maar hoe kan dat nou, Najat?’ hoor ik jou al vragen. ‘De hoeveelheid van beide theelepels is toch hetzelfde?’ Nee, misschien kunnen we aan de hand van een voorbeeld met twee extremen aantonen dat er wel degelijk een verschil bestaat. Stel je voor; je hebt twee bekers van hetzelfde formaat. Één beker stop je vol met veren en de ander stop je vol met goud. As a result, de beker met goud is zwaarder dan de beker met veren. Hoewel het verschil in gewicht tussen zout (specerijen) en ras el hanout (kruiden) kleiner is, geldt hiervoor hetzelfde.

Daarnaast heb je de uitdaging van thee- en eetlepels. Wat is het formaat van jouw lepel? Hoe diep is de lepel? Tegenwoordig heb je tig formaten. En tot waar vul jij de lepel? Strijk je deze glad? Dit zijn allemaal vragen die bij mij opkomen, wanneer ik een recept zie waar lepels worden gebruikt.

Dit is voor mij dan ook de reden dat ik niet met cups/theelepels/eetlepels werk, maar dat ik het ‘gewoon’ bij grammen hou. Op deze manier heb je geen verwarring en kun je recepten meerdere malen herhalen zonder dat je een verschil in smaak proeft.

Kookmutsjes converter tool

Converter tool Kookmutsjes

 

Om het jullie gemakkelijker te maken hebben wij een handige tool in het leven geroepen. Heb je geen digitale weegschaal en gebruik jij gewoon een lepel of bekers/cups om ingrediënten af te wegen. No problemo, want met onze converter tool kun je grammen omzetten naar theelepels, eetlepels, oz en cups. Andersom kan ook! Ieder ingrediënt hebben wij persoonlijk afgewogen. Kookmutsjes is er voor jou!

Grammen of theelepels

Najat

7 Reacties Hide Comments

Heb het niet 1 maar meerdere keren voorgehad dat de smaak mislukte door de cayennepeper & andere kruiden. Sinds een jaar beperk ik me daarom tot kookmutsjes recepten omdat ik merk dat de verhoudingen erg betrouwbaar zijn. Heel erg bedankt! Xx Samira

Laat een bericht achter

Jouw e-mailadres zal niet getoond worden.