Hoe kan je het best koekjes bewaren?

Eid-al-fitr ofwel het suikerfeest komt er aan. En wat doen de vastende kookmutsjes dan? Juist, koekjes en allerlei zoetigheden bakken!

Ik heb de laatste dagen meerdere recepten gedeeld, waaronder een a là kookmutsjes deegsoort waaruit je 3 (of misschien wel meerdere) soorten koekjes uit kunt halen.

Ideaal dus voor degenen die hun tijd efficiënt willen spenderen. Naast het efficiënt met je tijd omgaan, vragen velen zich af hoe je de koekjes het beste kunt bewaren? Want de meesten beginnen meestal een paar dagen voor de Eid al-Fitr.

Stay tuned, want we hebben voor jou de beste tips op een rijtje gezet.

Moeders wijze
Onder het mom mother knows best beginnen we met de wijze waarop onze moeder het doet. Zij gebruikt (kleine) plastic emmers, waarin per koeksoort, de koekjes verpakt worden in een pedaal/diepvries /boterhamzak. Wat je Sowieso dient aan te houden is dat je per koeksoort een aparte zak moet gebruiken: dus geen verschillende soorten koek in één zak gebruiken. Je krijgt dan een mengelmoes aan smaken en het overheersende koekje neemt dan automatisch de structuur en geur aan van het andere koeksoort. Dit willen we natuurlijk niet.

Als het kan, wordt geadviseerd om per koeksoort een aparte emmer/plastic box te gebruiken. Let op: zorg ervoor dat je de emmer goed dicht kan (er moet geen lucht bij kunnen) en op een donkere en niet te warme plek in huis bewaart.

Broodtrommel of koekjestrommel
Een andere optie is de koekjes in een koek- of broodtrommel bewaren (ook hier geldt de regel een trommel per koekjessoort). Om je koekjes goed te houden kun je een absorberende voorwerp in de koekentrommel te doen. Het beste wat je hiervoor kunt gebruiken is een sneetje witbrood. Dit geeft het minst een smaak af. Wanneer het brood hard wordt, kun je dit weer vervangen door een nieuw stuk brood. Zo voorkom je o.a. dat je brood gaat schimmelen. Probeer niet al teveel koekjes in een trommel te proppen. Heb je niet al een te grote familie dan kun je kleinere koektrommels kopen. Ook hier kun je per koeksoort een pedaal/diepvries /boterhamzak gebruiken.

Hergebruik
Wat je ook kunt doen is een cilindrische verpakking hergebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Pringles buis verpakking. Fabrikanten besteden veel tijd om producten goed te verpakken en zo het product langer houdbaar te maken. Zij hebben het werk in principe voor je gedaan. Het enige wat jij dient te doen is bijvoorbeeld de cilindrische verpakking schoon te maken. Tip: ik zou kiezen voor de variant dat het minste geur afgeeft zoals Pringles naturel.

Koekjes invriezen
Wil je de koekjes voor een aantal weken bewaren? Dan kun overwegen om de koekjes in een luchtdichte bewaarbox te doen en deze in de vriezer te doen. Het zal de smaak van de koekjes behouden en beschermen tegen ongewenste geuren van andere voedingsmiddelen in de vriezer. Je zou het ook kunnen verpakken in de handige diepvrieszakken met zipsluiting. Let er wel op dat deze niet altijd even luchtdicht zijn als de bewaarbox. Denk er wel om dat de koekjes een paar uur nodig hebben om te ontdooien.

 


 

Even kort samengevat: Het maakt niet uit waar je de koekjes in bewaart, zolang je het maar gescheiden houdt en goed luchtdicht is. Dus of het nou een blik, trommel, bewaarbox met luchtdichte deksel of plastic zak is, het kan allemaal. Een luchtdichte deksel houdt het vocht uit de bakjes en voorkomt dat de koekjes de lekkere bite niet verliezen.

Oh, ja! Zorg er altijd voor dat de koekjes volledig zijn afgekoeld voordat je ze bewaart. Werk per laag en houd de koekjes gescheiden in een bak. Dit doe je steeds door er een stuk vel bakpapier op te leggen. Dit zorgt ervoor dat de koekjes hun vorm en structuur behouden.

Heb je nog meer tips, die wij over het hoofd hebben gezien? Deel ze dan hieronder met ons.

 

 

 

 

Najat

23 Reacties Hide Comments

Ik doe altijd ook nog extra een paar suikerklontjes in de zak erbij zodat de koekjes lekker knapperig blijven en niet zacht worden. Je bent een topper najat allahy hefdek xxx

Super!
Heb wel een klein vraagje over het invriezen? Kan je gebakken koekjes invriezen (bijv briwat) of dan alleen zonder honing?

Geldt dat hetzelfde voor chocoladekoekjes? Vrees dat ze dan gaan smelten in een zakje? Vooral met deze weer is schaduw zelfs benauwd! Jazzakh allahoe ghairan oeght voor de tips

Ik las ook ergens ipv van brood suikerklontjes tussen de koekjes leggen blijven ze ook langer goed
TbarkelAllah 3liek najat je bent gezegend met gouden handjes allahumma bareek laki

Bedankt voor het delen! Maar hoe bewaar je chocolade koekjes en hoelang van te voren begin je met bakken ?

Hi Khadija, je zou een week van te voren kunnen beginnen. Chocolade koekjes kan je net als alles andere koekjes hetzelfde bewaren. Leg er telkens wel een laag bakpapier tussen om de koekjes uit elkaar te houden.

Salaam Nayat

Mijn amandel briest worden altijd zacht als ik ze bewaar. Ik doe ze is een luchtdicht plastic trommel en laat ze natuurlijk eerst heel goed afkoelen. Maar toch worden ze zacht. Hoe kan ik ze het beste bewaren zodat ze toch hun crunch behouden

Hoi,
Is er een plek in Nederland waar je die vormpjes kan kopen om die koekjes zo mooi te krijgen. Ik heb online gezocht maar kan niks vinden

salam aleikum Najat , ik heb die oreo bonbons gemaakt en ik vroeg me af hoelang die houdbaar zijn aangezien Eid pas zondag is (inshaAllah). Als ik ze in een zak goed verkapt in de koelkast doe, houden ze dan lang?

Wa’alaikom salaam Naoual, in shaa Allah! De oreo truffels zijn lang houdbaar, hieronder vind je extra info:

Pak ze luchtdicht in, dan blijven ze lang houdbaar.
Ze kunnen bewaard worden op:
Kamertemperatuur, in een luchtdichte verpakking (2 weken).
Koelkast, in een luchtdichte verpakking (3 weken).
Vriezer, luchtdicht (2-3 maanden).

~xx Najat

Hoi Najat, ik heb een vraagje;
Ik wil straks Inschallah (dinsdag dus) die briwat met honing maken en woensdag dadelkoekje en als laatst donderdag die marmer koekjes. Kan ik al deze koekjes gewoon in een luchtdichte doos (apart) bewaren zonder dat ze smelten? Aangezien 3eid volgensmij zondag is. Het word namelijk deze week lekker warm, maar ben daardoor wel bang dat mijn koekjes smelten (chocola van die marmer koek en de honing van die briwat koekjes). Ik hoop dat je deze vraag kan beantwoorden.
Alvast bedankt!

Laat een bericht achter

Jouw e-mailadres zal niet getoond worden.