Donutellas

Prep Time

Porties

Serveert 30

Niveau

Makkelijk

Vandaag een leuke experiment gehad met het deeg en doordat ik iets simpels heb verandert, zijn ze super luchtig geworden! Het doet mij denken aan een donut met een heerlijke nutella & citroen glaze. Ze zijn zo luchtig! Je drukt erop en het bounced meteen terug. Dit is een blijvertje!

In de shop

shop

Mini swirl bakvorm

€24,95

Bestel
shop

8 gaten bakvorm

€14,95

Bestel
shop

Luxe voorraadpot

€8,99

Bestel
shop

Voorraadpot met lepel

€4,95

Bestel

Ingrediënten


Porties
DEEG
2 eieren (m)
5 g zout
90 g kristalsuiker
16 g vanillesuiker (2 zakjes)
50 g roomboter ongezouten(gesmolten)
275 ml halfvolle melk
12 g gist
500 g bloem
15 ml zonnebloemolie 1 el
NUTELLA GLAZE
70 g poedersuiker
8 g vanillesuiker 1 zakje
100 ml water
160 g nutella
LEMON GLAZE
50 g poedersuiker
8 g vanillesuiker 1 zakje
50 ml water
120 g lemon curd
Tips

– Werk per viertal.
– Vervang vanillesuiker met vanille extract.
– halfvolle melk kun je vervangen met volle melk en water.
– Wil je geen glaze? Dan kun je de donuts plain laten of deppen in wat poedersuiker.
– Gebruik de kokos van de toko, supermarkt Tanger of Marokkaanse slager (zohra).
– Je kunt er ook berliner bollen mee maken.

Vandaag een leuke experiment gehad met het deeg en doordat ik iets simpels heb verandert, zijn ze super luchtig geworden! Het doet mij denken aan een donut met een heerlijke nutella & citroen glaze. Ze zijn zo luchtig! Je drukt erop en het bounced meteen terug. Dit is een blijvertje!

Stappenplan


1

Mix de eieren, zout, suiker en vanillesuiker zo’n 5 tot 7 minuten op de hoogste stand.

2

Als het meer dan verdubbeld is met een lichtgele kleur, dan is het klaar.

3

Voeg de gesmolten roomboter, melk en gist toe, mix tot een geheel. Voeg een beetje bij beetje bloem toe en kneed alles zo’n 12 minuten samen tot een geheel. Het deeg is vrij plakkerig, daarom voeg je op het eind 15 ml zonnebloemolie toe. Dek het af en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek of tot het in omvang is verdubbeld.

4

Dek het af en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek of tot het in omvang is verdubbeld.

5

Stort het deeg op een bloem bestoven werkplek. Rol het deeg uit met een dikte van 1,5 tot 2 cm en haal er rondjes uit van 5 bij 5 cm.

6

Leg het deeg op een bloem bestoven bakpapier (anders zal het gaan plakken). Laat het zo’n 30 minuten afgedekt rijzen.

7

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan (180 °C). Frituur de donuts tot het goudbruin kleurt. Controleer de temperatuur eerst door een klein stukje deeg erin te gooien, wanneer het binnen één minuut bruin kleurt, is de zonnebloemolie goed op temperatuur.

NUTELLA GLAZE

8

Voeg de poedersuiker, vanillesuiker en water in een steelpan en breng dit al roerend aan de kook. Haal van het vuur. Voeg de nutella toe en meng het tot een gladde massa.

9

Voeg de donuts één voor één in het glazuur. Het is belangrijk dat de donut nog wel warm is wanneer je ze dept in het glazuur.

LEMON GLAZE

11

Voeg de poedersuiker, vanillesuiker en water in een steelpan en breng dit al roerend aan de kook. Haal van het vuur. Voeg de lemon curd toe en meng het tot een gladde massa. Voeg de donuts één voor één in het glazuur.

12

Dep de donuts in de kokos

28 Reacties Hide Comments

Lieverd het ziet er weer geweldig uit ? Even een vraagje schat ik wil dit vandaag maken maar ik heb geen nutella in huis zou het denk je ook met normale chocoladepasta kunnen denk je?

Lieverd het ziet er weer geweldig uit ? Even een vraagje schat ik wil dit vandaag maken maar ik heb geen nutella in huis zou het ook met normale chocoladepasta kunnen denk je?

Dank je wel lieverd! Je kan inderdaad chocolade pasta gebruiken dat is geen enkel probleem. Je zou ze ook gewoon plain kunnen laten als je ze eerst wilt proeven. xx

Hi Omnia, ik heb inderdaad kant en klare lemoncurd gebruikt en die heb ik gekocht bij de AH 🙂

Groetjes Najat

Salam Najat, mag er ook droge gist in?
En als ik er berliner bollen van zou willen maken. Hoe doe ik dat dan het beste? Barak allahoe fieki voor het delen van al je heerlijke recepten!!

Wa’elikoem Selam mina, ja dat kan zeker. Die gebruik ik namelijk ook altijd. 12 gr droge gist.
Als je berlinerbollen wilt maken dan houd je je aan het recept, alleen dep je ze niet in de Nutella en vul je ze met jam of room naar keuze.

Groetjes Najat

En nog een vraagje, als ik er in het midden van het deeg een rondje uit zou halen is dit recept dan ook geschikt om donuts mee te maken? Ze zien er zo heerlijk luchtig uit!!

Wa’elikoem Selam Laila,

Ik heb er 30 stuks uitgehaald. Informatie van hoeveel stuks ik eruit heb gehaald staat helemaal bovenin. Volgens mij heb je erover heen gelezen, maar dan weet je dat voor de volgende keer 🙂

Xx Najat

Assalamu alaykum beste Najat,

Dit ziet er heerlijk uit, alleen heb ik 1 vraagje.
Kun je dit ook maken met margarine ipv met roomboter?
Ik woon niet in NL en kan niet aan roomboter komen hier.

Dank je alvast voor je antwoord 🙂

Wa’elikoem Selam Xatu naz,

Dank je wel! Ze zijn ook echt heerlijk 🙂 Je zou het inderdaad kunnen vervangen met margarine. Dat is geen enkel probleem!

Xx Najat

Hoi Najat,

Zojuist heb ik je gehele recept gevolgd en alles gemixt en gekneed met mijn keukenmachine. Echter was het deeg echt zoooooooo zacht! Zelfs met olie of bloem kreeg ik er geen grip op. Het deeg ligt inmiddels in de prullenbak te rusten haha. Ik gebruik bloem van de Lidl. Heb je evt een tip of moet ik de volgende keer maar iets meer bloem gebruiken?

Hoi Chaima,

Wat jammer dat je het in de prullenbak hebt gegooid! Het deeg hoort lekker zacht te zijn, dat creëert de zachtheid van de donut. Er zit gesmolten roomboter bij maar wanneer het gaat rijzen wordt het uiteindelijk wat steviger. En je gaat ook werken met bloem, dan wordt het ook weer ietsje steviger. Heb je het filmpje ook gezien wat hierbij hoort?

Groetjes Najat!

Hoi Najat,

Ik heb het filmpje wel gezien. Alleen mijn deeg was echt onhandelbaar. Ik begrijp dat hoe zachter de deeg, hoe luchtiger de donut. Echter was mijn deeg echt ‘not-done’. Ik had mij er zo op verheugd en zelfs lemon curd gehaald haha!

Helaas voor mij? Thanks voor je reactie! X

Hi Chaima, wat jammer! De volgende keer weer proberen. Ik heb veel foto’s binnen gekregen van leden dat het goed is gelukt en zou jammer zijn dat je het niet nog een keer probeert. Ik gebruik meestal de bloem van de lidl en de volgende keer echt laten rusten voor een uur. Die uur is namelijk belangrijk. Je maakt het met een keukenmachine en doordat je het met een keukenmachine maakt, gaat het meer plakken. De zonnebloemolie moet je ook echt met de hand toevoegen, dat maakt het deeg handelbaar en als je dat met de keukenmachine doet, dan blijft het plakken.

Mijn tips dus:

– Gebruik je een keukenmachine? voeg de zonnebloemolie op het eind met de hand toe.
– Laat het deeg een uur rijzen, zodat alles goed samen gaat trekken.
– Strooi veel bloem op je werkplek en deegroller.

Als je dit doet? Dan komt het 100% goed xx

Salaam Najat, wat zien de donutella’s er heeeerlijk uit, tbarka Allah 3liek! Wil ze binnenkort maken. Nu vraag ik me af of ik ze goed blijven als ik ze in de vriezer doe. Zij ze dan nog zacht. Ik weet dat het prima gaat met anijsbroodjes, maar dit is net anders en heeft een andere samenstelling. Weet jij dat?

Hi Karima, Dank je wel! Ze zijn ook echt heerlijk 🙂

Je zou ze kunnen invriezen, maar dek ze dan wel goed af in een afgesloten bakje.

Groetjes Najat

Hi Esma,

Deze donuts zijn inderdaad de volgende dag nog heerlijk zacht! Het zou dus geen probleem moeten zijn als je ze vandaag gaat maken 🙂

Groetjes Najat

Najat ik had je luchtige donuts gemaakt die heerlijk zijn. Ik dacht dat deze donutellas hetzelfde deegrecept heeft maar ik zie hier 275 ml melk en bij de luchtige donuts 250 ml. Zijn de donutellas toch iets anders?

Laat een bericht achter

Jouw e-mailadres zal niet getoond worden.Ingrediënten


Porties
DEEG
2 eieren (m)
5 g zout
90 g kristalsuiker
16 g vanillesuiker (2 zakjes)
50 g roomboter ongezouten(gesmolten)
275 ml halfvolle melk
12 g gist
500 g bloem
15 ml zonnebloemolie 1 el
NUTELLA GLAZE
70 g poedersuiker
8 g vanillesuiker 1 zakje
100 ml water
160 g nutella
LEMON GLAZE
50 g poedersuiker
8 g vanillesuiker 1 zakje
50 ml water
120 g lemon curd