Mijn eerste bakervaring

Welkom bij mijn tweede blog en mijn eerste (echte) bakervaring. Vorige week heb ik mijzelf geïntroduceerd en aangegeven waarom ik mijn ervaringen in de keuken met jullie deel. Ik weet dat er veel mensen zijn zoals ik die geen kook en bak skills hebben, maar wel van lekker eten houden. Daarom hoop ik anderen te kunnen inspireren om hun eerste stap te maken in de keuken. Voor hen die wat verder zijn dan ik: lach nu het nog kan;)

Deeg gerelateerde vragen, ontvangen we vaak. Zoals ‘mijn deeg rijst niet’ , ‘het deeg is te plakkerig’ , ‘waarom zijn mijn broodjes niet bol genoeg?’ en meer. Om deze reden leek het mij leuk om een recept te maken dat deeg bevat. Wellicht ietwat moeilijk voor een beginner, maar het zou mij wel meer voldoening geven wanneer het mij zou lukken. Aangezien ik een echte burger liefhebber ben, heb ik een recept gekozen dat ik nog niet heb gegeten, maar die ik heel graag wil proberen. Voor het broodjes recept klik je hier, en voor de kipburgers hier. Het recept voor de burgers heb ik niet perfect aangehouden. Ik heb namelijk gekozen voor een krokante buitenlaag i.p.v. de burgers te koken.

 

DE KEUKEN IN

Voordat ik überhaupt de keuken in kon stappen, kwam ik het eerste obstakel tegen: ingrediënten. Welke ketjap manis heb ik nodig? Of mosterd dan? Ik wist niet dat er zoveel soorten waren. Mohiem, een paar telefoontjes verder om te kijken of ik wel de juiste merk of soort had gehaald; eindelijk aan de slag!

Omdat deeg tijd nodig heeft om te rijzen, ben ik hiermee begonnen. Achteraf gezien, had ik dit beter kunnen doen voordat ik naar de winkel ging. Dit had mij namelijk tijd kunnen besparen. Eind goed, al goed. Uiteindelijk denk ik dat de broodjes aardig gelukt zijn. Hieronder vind je de broodjes na de tweede rijs. Vlak voordat ze de oven in gingen.

 

 

Iets dat opvalt is dat ik de deegbolletjes iets te dicht bij elkaar heb geplaatst. Bij de tweede rijs zetten de broodjes verder uit. Hier heb ik in eerste instantie geen rekening mee gehouden. Nadat ik de broodjes uit de oven had gehaald, heb ik ze direct met een (schone) theedoek bedekt. Zo blijven ze lekker vers en worden ze iets zachter.

 

KIPBURGERS

Tijdens de eerste rijs ben in begonnen met de kipburgers. Ik had geen idee hoe ik de kip moest snijden. Sterker nog, ik wist niet eens dat kipgehakt gemaakt kon worden door kipfilet te malen. Daarbovenop kwam ik erachter dat het gebruikelijk is om de kip in azijn te wassen. Hoewel de meningen verdeeld zijn over de effectiviteit hiervan, kan het zeker ten goede komen van de smaak. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de kip te wassen in azijn.

Bij het snijden van de kip heb ik rekening gehouden met het volgende: snijd de harde- en witte (vet) stukjes van het filet weg. Hierna in kleinere stukken snijden. Maal de kip in een hakmolen. Hier ging ik de fout in door te lang te malen. De kip was hierdoor te plakkerig om goed te vormen. Om dit enigszins mogelijk te maken, heb ik het gehakt met zonnebloemolie ingevet. Ten slotte is alles van een leien dakje gegaan. Burgers vormen, vriezer in, bakken en voila! Om het recept  compleet te maken heb ik ook de saus zelf gemaakt. Heel belangrijk. Dit bepaalt voor een groot gedeelte de smaak.

 

 

 

De burgers hebben heerlijk gesmaakt. Ik ben er lang mee bezig geweest, maar het was de moeite waard. Het zou geen leugen zijn wanneer ik zou zeggen dat de beste burgers zijn die ik heb gehad. Oké, misschien één van de beste😉

 

 

WAT HAD IK BETER KUNNEN DOEN:

  • vooraf plannen. Weet wat je nodig hebt aan ingrediënten en wat je al in huis hebt. In mijn situatie had ik beter het deeg kunnen maken voordat ik naar de supermarkt ging om de ontbrekende ingrediënten te halen.
  • kipfilet had ik minder lang moeten malen. Nu was het te plakkerig om hier goede burgers mee te vormen.
  • bij de tweede rijs heb ik de broodjes te platgedrukt. Hierdoor waren mijn broodjes platter dan verwacht. Ik dacht dat ze vanzelf bol zouden worden in de oven. Fout dus!
  • kneedtechnieken kunnen een stuk beter en dan met name het vormen van bolletjes. Hoewel het eindresultaat niet slecht is (al zeg ik het zelf), heeft dit mij veel tijd gekost. Als een vis in het water, maar dan het tegenovergestelde.

khalid-admin

6 Reacties Hide Comments

Zo leuk! Heel herkenbaar en ben zo blij met kookmutsjes.nl. jullie hebben mij met veel recepten in de keuken gered. Men denkt dat ik een keukenprinses ben… 😂@khalid You can do this!

Hahaha, gelukkig kan ik direct contact met Najat opnemen wanneer ik iets niet weet. Maar moet zeggen dat de recepten altijd wel duidelijk zijn. Ik struggle het meeste met de ingrediënten.

Erg leuk dit! En zeker leerzaam, thanks voor de tip en oefening baart kunst.

Groetjes van een hele grote kookmutsjes fan

Laat een bericht achter

Jouw e-mailadres zal niet getoond worden.