Luchtige Donuts

Deel op Social Media

Of deel onderstaande URL

Ingrediënten

Hoeveelheid
DEEG
2 eieren
5 g zout
50 g kristalsuiker
16 g vanillesuiker (2 zakjes)
50 g Margarine Vita D'or (lidl), becel of crisco
250 ml halfvolle melk
12 g gist
500 g bloem
15 ml zonnebloemolie
GLAZUUR
135 g poedersuiker
30ml water
1 el maizena
1,5 tl vanille extract

Toevoegen als favoriet

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Luchtige Donuts

  • Serves 20
  • Medium

Ingrediënten

  • DEEG

  • GLAZUUR

Informatie

Share

Voorheen was ik altijd op zoek naar lekkere donuts maar vanaf nu hoeft dat niet meer. Vandaag heb ik geëxperimenteerd met het deeg en omdat ik iets simpels heb veranderd, zijn ze super luchtig geworden! Ze zijn echt zo luchtig! Je drukt erop en het bounced meteen terug. Dit is en blijft een blijvertje.

Stappen

1
Done

Mix de eieren, zout, suiker en vanillesuiker zo’n 5 tot 7 minuten. op de hoogste stand.

2
Done

Als het meer dan verdubbeld is met een lichtgele kleur, dan is het klaar.

3
Done

Voeg de gesmolten margarine, melk en gist toe, mix tot een geheel. Voeg een beetje bij beetje bloem toe en kneed alles zo’n 12 minuten tot een geheel. Het deeg is vrij plakkerig, daarom voeg je op het eind 15 ml zonnebloemolie toe. Dek het af en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek of tot het in omvang is verdubbeld.

4
Done

Dek het af en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek of tot het in omvang is verdubbeld.

5
Done

Stort het deeg op een bloem bestoven werkplek. Kneed het goed samen. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1,5 cm. Snijd er met een bakring of donutvorm rondjes uit.

6
Done

Bestuif wat bloem op het bakplaat met bakpapier. Plaats het deeg hierop, verwijder het middenstuk met een kleine koekjessteker (doorsnee van 3 cm). Bedek de donuts en laat rijzen voor zo'n 25 tot 30 minuten.

7
Done

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan (180 °C). Frituur de donuts tot het goudbruin kleurt. Controleer de temperatuur eerst door een klein stukje deeg erin te gooien, wanneer het binnen één minuut bruin kleurt, is de zonnebloemolie goed op temperatuur.

8
Done

Glazuur:

Voeg de poedersuiker, maïzena, vanillesuiker en water in een kom, meng goed samen. Voeg de donuts één voor één in het glazuur. Het is belangrijk dat de donuts nog wel warm zijn wanneer je ze dept in het glazuur. Laat het intrekken voor een uur voordat je begint met decoreren met chocolade of ander lekkers!

9
Done
10
Done
11
Done

Tips:

- Werk met een thermometer en bak ze absoluut niet hoger dan 190 graden.
- Dep ze in poedersuiker.
- Werk per viertal.
- Vervang vanillesuiker met vanille extract.
- halfvolle melk kun je vervangen met volle melk en water.
- Wil je geen glaze? Dan kun je de donuts plain laten.
- Dep in chocolade.
- Je kunt er ook berliner bollen mee maken.
- Bak het in crisco voor een nog lichtere donut.

NajatsKeuken

Vorige
Lion Taart
Volgende
Sweet Chili Rijst met Gamba
Vorige
Lion Taart
Volgende
Sweet Chili Rijst met Gamba

166 Comments Hide Comments

Hallo najat, Worden deze donuts ook de volgende dag hard? Had een keer donuts gemaakt van een recept op internet en de volgende dag waren ze echt hard pfff

Hi Ati, nee deze donuts zijn de volgende dag nog heerlijk zacht 🙂 Probeer ze eens uit en je zult het zelf ervaren!

Groetjes Najat

Hi fadoua,

Ja klopt een beetje lauw warm ( 22 graden). Niet te heet, anders ga je scharrelei krijgen in je deeg en dat wil je niet.

Groetjes Najat

Salaam wa3alikoem najat,

Ik heb alles in huis behalve de vanille extract. Kan ik die weg laten? Of in de plek daarvoor iets anders?

Wa’alaikom salaam Laila,

Dat kun je vervangen met een zakje vanillesuiker (wel goed mengen).

Groetjes Najat!

Hoi keukenprinses,

ik heb een vraagje over donuts. Ik heb heel vaak dat als ik donuts maak dat ze teveel olie opzuigen(te vet worden dus) hoe komt dit en hoe kan ik dit voorkomen? alvast bedankt,

groetjes bouchra

Hoi Bouchra!

Het is belangrijk dat het goed op temperatuur is wanneer je het bakt, doe je dit op een beetje lagere temperatuur dan absorbeert het meer vet. Je kunt ze na het bakken op een stukje keukenpapier leggen, zodat het overtollige vet opgenomen kan worden. Wat je ook kunt doen is het in Crisco bakken (shortening, te koop in de Jumbo, Toko en taartwinkels), het wordt dan zeer licht en minder vettig (zeker het proberen waard).

Groetjes Najat!

Assalam alaikoum Najat,

Zou je voor dit recept ook zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken of moet het toch echt tarwemeel zin?
Hoor het graag in shaa Allaah.

Wa’alaikom salaam Samira,

Ik raad jou tarwemeel aan maar wil je zelfrijzende meel gebruiken dan kun je dat ook doen. Gebruik dan 10 gr gist i.p.v. 12 gr.

Groetjes Najat!

Wa’elikoem Selam Dunya, ik raad jou dan het volgende aan de helft volle melk en de andere helft water. Volle melk kan je ook gebruiken, maar het maakt de donuts iets zwaarder.

Groetjes Najat

Hoi Najat,

Dank voor je reactie… kan ik de hoeveelheid aanhouden en ook dat het gesmolten moet zijn… ik hoef niks aan te passen of toe te voegen .?

Hi Aziza, het vuur moet niet te hoog staan, anders word de binnenkant niet gaar (175 graden ongeveer). Probeer eerst één donut en als die dan goed is kan je de rest van de donuts bakken 🙂

Najat ik ben met deze donuts. Maar voor het glazuur is die maizena noodzakelijk of kan ik het vervangen met iets anders? Heb t niet in huis

Hoi Najat,

is dat zo’n longdrink glas dat je gebruikt? en met wat steek jij er rondjes uit? ze zien er goed uit tbarkelah!

Assalamoe alaykoem.

Ik heb zojuist het recept gevolgd. Alleen mijn deeg is echt veel te vloeibaar? Het heeft niet gerezen en lijkt nu op een dikke cake beslag ipv echt een deegbal.
Al voordat ik het liet rijzen was het aan de vloeibare kant. Ik heb alle stappen goed gevolgd. Het was wel jammer dat je geen foto had van het beslag voordat het zou rijzen zodat ik het kon vergelijken.

Hoe kan ik het recept nu nog redden? Extra bloem indoen? Zodat het hopelijk nof gaat rijzen.

Wa’elikoem Selam Bintie, ik heb en video op youtube staan (donutellas) is het zelfde beslag. Mijn deeg is indd erg zacht. Doordat het deeg zacht is worden je donuts ook erg zacht. Heb je het op een warme plek laten rijzen? Wat ik je aanraad is om de video te bekijken https://www.youtube.com/watch?v=U_l1Z4ReU0Q

Ik zou geen extra bloem toevoegen. Strak bloem op je werkplek en dan kun je het deeg makkelijker gaan vormen 😉

Hallo, bedankt wederom voor het recept! Maar ik heb 2 vragen nog.
Welke maat vorm gebruik jij voor de donuts zowel buiten als binnen ring? Ik krijg er namelijk net 13 uit ipv de 25. Mijn maat was 8,5 cm buiten ring de binnen was 2 (fles dop)
En kan je het over gebleven deeg nog eens samen voegen en uitrollen ? Of kan dit weg? (blijft natuurlijk redelijk wat over.
Alvast bedankt voor je hulp!

Hi Ton!

Altijd graag gedaan! Ik gebruik een bakring van de Action en het middelste haal ik eruit met een dopje van een fles 🙂 Het deeg kan je inderdaad weer hergebruiken. Doe ik ook altijd en de smaak is nog steeds even lekker!

Ik hoop dat het duidelijk is en als dat niet zo is geef het dan vooral aan 🙂

Groetjes Najat

Bedankt voor de info. Ze zijn nu klaar en super zacht heb er een geproefd lauw kon niet wachten? dat witte glazuur bij een aantal op jou foto is dat de beschreven glazuur?

Hi ton zag je foto’s net en zien er super goed uit! Ik heb mijn donuts eerst in het glazuur gedaan en zien er uit net als op de foto die hebt geplaatst. Als de glazuur goed is ingetrokken dompel ik ze in gesmolten chocolade. Wat je op de foto ziet is chocolade 🙂

Love chocolate en misschien leuk om dat met de kids te gaan doen!

Bedankt voor de tips! Ik dacht al hoe komen die zo veel witter? Morgen mag de versier crew los met hun moeder. En ik weer werken? nogmaals bedankt voor recept en advies! Zal een eind foto laten maken!

Altijd graag gedaan Ton! Als je thuis komt van werken dan heb je een leuk versierde donut klaar staan 🙂 Benieuwd naar het eindresultaat!

Salaam oealaikom Najet,

M’n zoontje heeft een ei,pinda en noten allergie kan ik de eieren met iets anders vervangen ?

Wa’elikoem Selam Nadia,

Wat vervelend om te horen! Je zou de ei kunnen vervangen met 50 ml melk. Structuur word wel iets anders. Ook zou zou je iets meer vanille extract of vanille suiker kunnen toevoegen:)

Mijn dochter heeft deze allergieën en heb altijd van de dietiste meegekregen om ei te vervangen met banaan. Heeft zelfde werking. Pannenkoeken maak ik ook met banaan. Miss eens proberen! Wel goed mixen