How it started

Hoe het begon

OVER DE KOOKMUTSJES

Achter De Kookmutsjes schuilt een enthousiast kookduo: de zusjes Najat en Nadia. In 2014, zich nog niet bewust van het succes dat zou volgen, begon Najat met het delen van heerlijke recepten op Facebook. Twee jaar later werden de eerste stappen gezet richting een website. De meiden zijn nu dag in dag uit samen in de keuken te vinden. Hun kookcreativiteit is enorm, dat zie je aan de grote hoeveelheid recepten die voorbijkomen op de goed bezochte website en sociale media. Met veel enthousiasme dragen zij hun liefde voor eten over aan hun achterban. Op een vrolijke, positieve en vooral toegankelijke manier zorgen de Kookmutsjes ervoor dat je iets lekkers op tafel kunt zetten. Of je nu jong of oud bent, een kookkluns of bakfanaat, iedereen kan koken met de stap-voor-stap recepten van de Kookmutsjes. Najat: ‘Ik wil laten zien dat koken en bakken helemaal niet moeilijk is. Met een beetje van mij en een beetje van jou kunnen we samen iets lekkers maken!’

 

Najat en Nadia

Najat en Nadia vormen een goed geoliede keukenmachine. Najat is het culinaire wonder achter de Kookmutsjes-gerechten. Ze is een lieve kletskous, altijd vrolijk en heel precies; alle ingrediënten worden tot op de gram afgewogen en geen gerecht wordt gedeeld totdat alles – echt alles – tot in de puntjes klopt. Met een garde in de ene hand en haar camera in de andere fotografeert ze alle recepten. Waar Najat inzoomt, behoudt Nadia het overzicht: ze maakt de video’s, ontwerpt de mooie lay-outs van de website en schrijft de recepten uit. Zo vullen de zussen elkaar perfect aan. Najat en Nadia maakten een kookboek tijdens hun studie Communicatie Multimedia en Design, en daar is het zaadje geplant voor Najat’s keuken, wat later de Kookmutsjes werd. Tijdens de training leerden ze alles wat ze nodig hadden, van ontwerp tot fotografie en video. Waarom iets uitbesteden als je het zelf kunt?

 

Gemeenschap en Familie

Pannen pruttelen, een bastilla staat in de oven, muziek aan – we proberen iets nieuws. Deze relaxte sfeer uit de keuken van Najat en Nadia vind je terug in de Kookmutsjes-community. Zie het als een keuken- en receptendagboek, waarin je al je favoriete gerechten kunt delen met de rest van de (Kookmutsjes)familie. Wissel recepten en geheime ingrediënten uit, bewaar foto’s en video’s van je mooiste baksels. Soms maak je een #bakfoutje, maar weet je, het kan gebeuren, we lachen erom. Volgende keer beter, toch? Iemand een kooktip? Voor je het weet vliegen de tips om je heen, want kookmutsjes helpen elkaar. De Kookmutsjes hebben een inspirerende, liefdevolle familiegemeenschap opgebouwd, waar met respect wordt omgegaan met elkaars kookkunsten en je je direct thuis voelt.

 

Kookmutsjes Potluck

Het leuke van de stap-voor-stap recepten van Najat is dat het een werkelijk unieke combinatie is van verschillende wereldkeukens: Hollandse pot ontmoet Amerikaanse klassiekers, Italiaans-Indo, Aziatische fusion en natuurlijk veel gerechten uit de Marokkaanse keuken. En dat zie je terug in de koekjes van hun grootmoeder, rijk gevulde aubergines, spiesjes en tajines (maar dan de echte), kefta, lam of makreel… Scroll door hun feed en je ziet eindeloze variatie: kleurrijke salades, gezonde lichtere bites en stevige stoofschotels. Liefhebbers van zoet; er is geen gebrek aan desserts, koekjes, cakes en taarten. Van Oreo-cheesecakes tot klassieke slagroomtaarten, razend populaire red velvet cakes en gevulde hatita. Hun liefde voor avocado is groot en dat zie je terug in het groen dat ze schudden en bakken.

 

Veel kook- en bakplezier in de keuken en eet smakelijk, bismillah!